Wednesday, 21 December 2011

JaDiLaH PeNCiNtA bErTuAHAssalamualaikum...


Apa khabar ya ukhti? Apa khabar jua imanmu di pagi ini? Ukhti, dalam pelayaran kita mengembara mencari keredhaan Illahi, kadang-kadang keteguhan kita teruji dek lambunan ombak kehidupan yang mendatang tanpa diundang. Kita sering memikirkan betapa kita bersendirian menjadi nakhoda terulung di lautan samudera yang entah bila akan sampai ke muara penghujung pelayaran ini. Namun, betapa kita terlupa akan nikmat dan kasih sayang Sang pencinta teragung yang tak pernah sedetik pun tertidur dari menemani kekasihnya, walau dalam badaii apa pun Sang pencinta ada... mendengar syair-syair dan bait-bait cinta yang merdu dialunkan oleh kekasihnya. Indah sungguh percintaan ini. Marilah kita bersama merasai nikmat bercinta dengan yang berhak, Cinta sampai syurga..
Wahai ukhti, di saat hati kita disapa kegundahan, Allah sebenarnya memberi ketenangan buat hambanya dengan menguraikan segala kekusutan tersebut . Wahai ukhti;
~Ketika kita mengeluh : “ Ah, tak mungkin kot... ”.
اَللّهُ menjawab : “ Jika AKU menghendaki, cukup Ku berkata “Jadi”, maka jadilah " (QS 36 : 82).

~Ketika kita mengeluh : “ee, aku penat sangat ... ”.
اَللّهُ menjawab : “ ... dan KAMI jadikan tidurmu untuk istirahat " (QS 78 : 9).
... ... ...
~Ketika kita mengeluh : “ Beratnya dugaan ni, x sanggup aku ... ”.
اَللّه menjawab : “ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan ” (QS 2 : 286).

~Ketika kita mengeluh : “ serabutnyaa ... ”.
اَللّهُ menjawab : “ Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang ” (QS 13 : 28).

~Ketika kita mengeluh : “ pe aku buat ni semua sia-sia ... ”.
اَللّهُ menjawab : ” Siapa yang mengerjakan kebaikan sebesar biji dzarah sekalipun, niscaya ia akan melihat balasannya ” (QS 99 : 7).

~Ketika kita mengeluh : “ takde sorang pun nak tolong aku ... ”.
اَللّهُ menjawab: “ Berdoalah (mintalah) kepadaKU, niscaya Aku kabulkan untukmu ” (QS 40 : 60).

~Ketika kita mengeluh : “ aku sedihh sangat... ”.
اَللّهُ menjawab : “ La Tahzan, Innallaha Ma’ana. Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita " (QS 9 : 40).

Segala masalah kita, persoalan kita, sudah terjawab oleh ALLAH, semoga Allah kuatkan hatiku&hatimu. dan kuatkanlah hatimu kerana Allah. ♥Mampukah kita menghayati betapa kasih dan cinta Ya Rabb kepada kita. Namun apakah kita sudah mampu menjadi hambanya yang taat? Persoalan itu, biarlah ana tinggalkan disini. Semoga kita mampu bangkit menjadi mujahidah yang solehah. InsyaAllah...

No comments:

Post a Comment